10 Simptomi raka Žene ne bi trebali zanemariti

Tijela žena uvijek se mijenjaju. Ponekad promjene koje se čine normalnima mogu biti znakovi raka, iako. Ključ je da obratite pažnju na svoje tijelo tako da možete primijetiti kada nešto nije drugačije, kaže dr. Robyn Andersen iz Fred Hutchinson Centra za istraživanje raka u Seattleu. “Novi simptomi ukazuju da se nešto promijenilo u vašem tijelu i želite znati što to znači”. Dakle, što biste trebali paziti?

1. Promjene dojki

Većina grudi grudi nisu rak, ali vaš liječnik bi trebao uvijek ih provjeriti. Obavijestite i o tim promjenama:

  • Gustoća kože ili puckering
  • bradavice koje se okreću prema unutra
  • Ubrizgavanje bradavica
  • Crvenilo ili skaliranje bradavice ili prsne kože

Da biste potražili uzrok simptoma, liječnik će obaviti fizički pregled i postaviti vam pitanja o vašoj povijesti bolesti. Možda imate testove poput mamografije ili biopsije, kada liječnici uklone sitni komad tkiva za testiranje.

2. Bloating

“Žene su prirodne nadutosti”, kaže Marleen Meyers, MD, onkolog na NYU Langone Medical Center. “U redu je pričekati tjedan ili dva da vidim da li će otići.”

Ako se simptomi ne bi bolje s vremenom, ili ako se dogode s gubitkom težine ili krvarenjem, posjetite liječnika. Stalno nadutost može biti znak raka, uključujući dojke, debelo crijevo, gastrointestinalni, jajnik, gušterače ili uterine. Ovisno o ostalim simptomima, proći ćete testove koji mogu uključivati pregled zdjelice, kao i krvne pretrage, mamografiju, kolonoskopiju, CT ili ultrazvuk, kako bi se tražio uzrok problema.

3. Između razdoblja krvarenja

Ako još uvijek dobivate periode, obavijestite svog liječnika ako uočite između njih. Krvarenje koje nije dio vašeg uobičajenog mjesečnog ciklusa može imati mnogo uzroka, ali vaš liječnik će htjeti isključiti rak endometrija (rak obloge maternice). Krvarenje nakon menopauze nikada nije uobičajeno i treba odmah provjeriti.

4. Promjene kože

Promjena veličine, oblika ili boje mole ili druge točke, kao i razvoj novih mjesta, zajednički su znakovi raka kože. Pogledajte svog liječnika za temeljit ispit i možda biopsiju. Ovo je vrijeme kada ne želite čekati, kaže Meyers.

5. Krv u tvom psu ili stolici

Razgovarajte sa svojim liječnikom ako krvarite iz dijela vašeg tijela koje obično ne, pogotovo ako krvarenje traje više od jednog dana ili dva, kaže Meyers.

Krvava stolica često je iz hemoroida, ali može biti i simptom raka debelog crijeva. Krvavi urin obično je prvi znak raka mokraćnog mjehura ili bubrega, kaže Herbert Lepor, MD, urolist u Langoneu NYU-a.

6. Promjene u limfnim čvorovima

Limfni čvorovi su male, žlijezdaste žlijezde oko tijela. Većina promjena u njima dolazi od uobičajenih infekcija. No, neki rakovi, uključujući leukemiju i limfom, također mogu uzrokovati da se limfni čvorovi progutaju i / ili postanu nježni.

Dobro je vidjeti svog liječnika ako imate grudicu ili oteklinu bilo gdje u tijelu koje traje mjesec dana ili više, kaže Meyers.

7. Gubavljivanje problema

Povremena gutanja teško se brinuti. Ali kada se to dogodi često, pogotovo s povraćanjem ili gubitkom tjelesne težine, vaš liječnik možda želi provjeriti za rak grla ili želuca.

Pregledat će vaše simptome pomoću endoskopije (upaljene cijevi u grlu), CT-a vašeg vrata, prsnog koša i trbuha ili barijevog X-zraka. Tijekom barijevog testiranja pijete posebnu tekućinu koja vašem grlu i želuca ističe na rendgensku snimku.

8. Mršavljenje bez pokušaja

Većina žena želi više kilograma magično će se rastopiti. Ali gubitak 10 kilograma ili više bez promjene prehrane ili tjelovježbi može signalizirati problem.

Većina nenamjeran gubitak težine nije štetan, kaže Meyers. “To je često uzrokovano stresom ili štitnjačom, ali to može biti znak raka gušterače”, kaže ona. Također su moguće i druge vrste raka kao što su debelog crijeva, rak želuca i pluća.

Vaš liječnik može tražiti puno testova za traženje problema, uključujući krvne pretrage i testove za snimanje poput PET-a ili CT-a.

9. Umor

Mnogo je žena umorno jer vode živahne živote. Ali ekstremni umor koji neće nestati nije normalan. Razgovarajte sa svojim liječnikom ako vam umor nikada ne dobije bolji ili ako imate druge simptome, poput krvi u stolici. Vaš liječnik će tražiti vašu potpunu medicinsku povijest i dati vam krvne pretrage.

10. Kašalj

Većina kašlja odlazi samostalno u 3 do 4 tjedna. Nemojte zanemariti onaj koji traje dulje od toga, pogotovo ako pušite ili nemate dah. Ako krkate krv, idite liječniku. Kašalj je najčešći simptom raka pluća.

Izvor:www.webmd.com

KONTAKT Stranica | UVJETI I ODREDBE | Popunite vaš OSVRT

Slike treba uzeti u obzir samo demonstrativno

PROTECTIA CONSUMATORILOR ANPC

Ova internet stranica koriste kolacice za pružanje boljeg korisnickog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolacica mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem internetskom pregledniku. Više o kolacicima možete procitati ovdje. Nastavkom pregleda ova internet stranica smatra se da ste suglasni sa uporabom kolacica.


Odricanje od odgovornosti

Ovo odricanje države nema posebnih rezultata i svaka osoba je pojesti! Informacije sadržane na ovim stranicama ne namjerava tumačiti kao obećanje ili jamstvo. Tvrtka djeluje ove web stranice će biti odgovoran za bilo kakve direktne, indirektne, kaznene, slučajne, posebne posljedični gubitak ili oštećenja proizašlih iz ili povezane s uporabom ili zlouporabom svojih proizvoda.

© Osnovne informacije o prirodne dijeta za raku