Ce cauzeaza tinitusul?

Un numar de conditii de sanatate pot provoca sau agrava tinitusul. In multe cazuri, nu se gaseste niciodata o cauza exacta.
O cauza comuna a tinitusului este deteriorarea celulelor urechii interne. Suprafetele mici, delicate din urechea voastra se misca in raport cu presiunea undelor sonore. Acest lucru declanseaza eliberarea de catre celulele urechii a un semnal electric printr-un nerv din urechea voastra (nervul auditiv) la creier. Creierul tau interpreteaza aceste semnale ca sunet. Daca firele din interiorul urechii interne sunt indoite sau rupte, ele pot trimite impulsuri electrice aleatoare la creier, provocand tinitus.

Alte cauze ale tinitusului includ diverse probleme ale urechii, afectiuni cronice de sanatate si leziuni sau afectiuni care afecteaza nervii din ureche sau centrul de auz din creier.

Cauze commune ale tinitusului

La multi oameni, tinitusul este cauzat de una dintre aceste conditii:

  • Pierderea auzului legat de varsta. Pentru multi oameni, auzul se inrautateste odata cu varsta, de obicei incepand cu varsta de 60 de ani. Pierderea auzului poate provoca tinitus. Termenul medical pentru acest tip de pierdere a auzului este presbycusis.
  • Expunerea la zgomot puternic. Difuzoarele zgomotoase, cum ar fi cele de la echipamente grele, ferastraie cu lant si arme de foc, sunt surse comune de pierdere a auzului legate de zgomot. Dispozitivele portabile de muzica, cum ar fi playerele MP3 sau iPod-urile, pot provoca si pierderea auzului datorata zgomotului daca sunt redate tare pentru perioade lungi de timp. Tinitusul cauzat de expunerea pe termen scurt, cum ar fi participarea la un concert puternic, de obicei, dispare; expunerea pe termen lung la sunet puternic poate provoca daune permanente.
  • Blocarea cerumenului. Cerumenul va protejeaza canalul urechii prin impiedicarea patrunderii murdariei si incetinirea cresterii bacteriilor. Atunci cand se acumuleaza prea multa ceara in urechi, devine dificil de indepartat, cauzand pierderea auzului sau iritarea timpanului, ceea ce poate duce la tinitus.
  • Modificari ale oaselor urechii. Cresterea oaselor in urechea medie (otoscleroza) va poate afecta auzul si poate provoca tinitus. Aceasta afectiune, cauzata de o crestere anormala a osului, poate avea o cauza genetica.

Alte cauze de tinitus

Unele cauze ale tinitusului sunt mai putin frecvente, incluzand:

  • Boala Meniere. Tinitusul poate fi un indicator timpuriu al bolii Meniere, o tulburare a urechii interne care poate fi cauzata de presiunea anormala a fluidului urechii interne.
  • Tulburari ATM. Probleme cu articulatia temporomandibulara, articulatia de pe fiecare parte a capului, in fata urechilor, unde maxilarul inferior se intalneste cu craniul, poate provoca tinitus.
  • Leziuni la nivelul capului sau leziuni la nivelul gatului. Traumele capului sau gatului pot afecta urechea interna, auzul nervilor sau functia creierului asociata cu auzul. Astfel de leziuni, in general, provoaca tinitus intr-o singura ureche.
  • Neuroma acustica. Aceasta tumoare noncanceroasa (benigna) se dezvolta pe nervul cranian care se intinde de la creier la urechea voastra interioara si controleaza echilibrul si auzul. Aceasta afectiune cauzeaza in general tinitus intr-o singura ureche.

Tulburari vasculare legate de tinitus

In cazuri rare, tinitusul este cauzat de o tulburare a vaselor de sange. Acest tip de tinitus se numeste tinitus pulsatil. Cauzele includ:

  • Ateroscleroza. Cu varsta si acumularea colesterolului si a altor depozite, vasele de sange de la nivelul urechii medii si ale urechii interne pierd o elasticitate – capacitatea de a se indoi sau de a se extinde usor cu fiecare batai de inima. Acest lucru face ca fluxul de sange sa devina mai fortat, ceea ce usureaza urechea dvs. sa detecteze bataile. In general, puteti asculta acest tip de tinitus in ambele urechi.
  • Tumorile capului si gatului. O tumoare care apasa pe vasele de sange din cap sau gat (neoplasm vascular) poate provoca tinitus si alte simptome.
  • Tensiune arteriala crescuta. Hipertensiunea si factorii care maresc tensiunea arteriala, cum ar fi stresul, alcoolul si cofeina, pot face tinnitusul mai vizibil.
  • Turbulente ale fluxului sanguin. Strangerea sau inteparea in artera gatului (artera carotida) sau vena in gat (vena jugulara) poate provoca flux sanguin turbulent, neregulat, ceea ce duce la tinitus.
  • Malformatii ale capilarelor. O afectiune numita malformatie arteriovenoasa (AVM), conexiuni anormale intre artere si vene, poate duce la tinitus. Acest tip de tinitus are loc in general intr-o singura ureche.

Medicamente care pot provoca tinitus

Un numar de medicamente pot provoca sau agrava tinitusul. In general, cu cat doza acestor medicamente este mai mare, cu atat devine tinnitusul mai rau. Adesea, zgomotul nedorit dispare atunci cand nu mai folositi aceste medicamente. Medicamentele cunoscute pentru a provoca sau agrava tinitus includ:

  • Antibiotice, incluzand polimixina B, eritromicina, vancomicina si neomicina
  • Medicamente impotriva cancerului, inclusiv mecloretamina si vincristina
  • Direticele, cum ar fi bumetanida, acidul ethacrynic sau furosemidul
  • Medicamente pe baza de chinina utilizate pentru malarie sau alte conditii de sanatate
  • Anumite antidepresive pot agrava tinitusul
  • Aspirina administrata in doze mai putin frecvente (de obicei 12 sau mai mult pe zi)

Sursa: www.mayoclinic.org