Ce este cancerul?

Cancerul este cresterea necontrolata a celulelor anormale de oriunde in corp. Aceste celule anormale sunt denumite celule canceroase, celule maligne sau celule tumorale. Aceste celule se pot infiltra in tesuturile normale ale corpului. Tipurile de cancer si celulele anormale care compun tesutul canceros sunt identificate in continuare prin denumirea tesutului pe care au provenit celulele anormale (de exemplu, cancerul de san, cancerul pulmonar, cancerul de colon). Cancerul nu se limiteaza la oameni; animalele si alte organisme vii pot avea cancer.

De asemenea, atunci cand astfel de celule deteriorate nu mor si devin celule canceroase si prezinta diviziune si crestere necontrolata – se dezvolta o masa de celule canceroase. Frecvent, celulele canceroase se pot desprinde de aceasta masa originala de celule, se pot deplasa prin sange si sistemele limfatice si se pot depune in alte organe unde pot repeta din nou ciclul de crestere necontrolat. Acest proces de celule canceroase care parasesc o zona si creste intr-o alta zona a corpului se numeste raspandire metastatica sau metastaza. De exemplu, daca celulele cancerului de san raspandesc la un os, inseamna ca individul are cancer de san metastatic la os. Acest lucru nu este acelasi lucru cu cel al cancerului osos, ceea ce ar insemna ca cancerul a inceput in os.
Cele trei tipuri de cancer cele mai frecvente la barbati, femei si copii din S.U.A. sunt urmatoarele:

  • Barbati: prostata, plaman si colorectal
  • Femei: san, plaman si acolo-rectal
  • Copii: leucemie, tumori cerebrale si limfom

Incidenta cancerului si a tipurilor de cancer sunt influentate de multi factori, cum ar fi varsta, sexul, rasa, factorii de mediu locali, dieta si genetica. In consecinta, incidenta cancerului si a tipurilor de cancer variaza in functie de acesti factori variabili. De exemplu, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) furnizeaza urmatoarele informatii generale despre cancer la nivel mondial:

  • Cancerul este o cauza principala de deces la nivel mondial. Acesta a reprezentat 8,2 milioane de decese (aproximativ 22{73a55fc66aadf0b17b02ce703037dd8012784678f95668c65fd31f3e00555a9e} din totalul deceselor care nu au legatura cu bolile transmisibile, cele mai recente date provenind de la OMS).
  • Plamanii, stomacul, ficatul, colonul si cancerul de san provoaca cele mai multe decese cauzate de cancer in fiecare an.
  • Se estimeaza ca decesele cauzate de cancer la nivel mondial vor continua sa creasca, cu o valoare estimata la 13,1 milioane de decese in 2030 (o crestere cu aproximativ 70{73a55fc66aadf0b17b02ce703037dd8012784678f95668c65fd31f3e00555a9e}).

Diferite zone ale lumii ar putea avea forme de cancer care sunt mai mult sau mai putin predominante decat cele gasite in SUA. Un exemplu este ca cancerul de stomac se gaseste adesea in Japonia, in timp ce acesta este rar intalnit in SUA. Aceasta reprezinta de obicei o combinatie de mediu si genetica factori.

Care sunt factorii de risc si cauzele cancerului?

Orice poate determina o celula normala sa se dezvolte anormal potential poate provoca cancer. Multe lucruri pot provoca anomalii ale celulelor si au fost legate de dezvoltarea cancerului. Unele cauze de cancer raman necunoscute, in timp ce alte tipuri de cancer au declansatoare de mediu sau de stil de viata sau se pot dezvolta din mai mult de o cauza cunoscuta. Unele pot fi influentate in mod evolutiv de machiajul genetic al unei persoane.

Multi pacienti dezvolta cancer datorita unei combinatii a acestor factori. Desi este adesea dificila sau imposibila determinarea evenimentului (initialelor) care provoaca aparitia unui cancer la o anumita persoana, cercetarea a oferit clinicienilor mai multe cauze posibile, singure sau in concert cu alte cauze, sunt candidatii potentiali pentru initierea cancerului.

Sursa: www.medicinenet.com