Ce este diabetul?

Diabetul este o boala cronica, care apare atunci când pancreasul nu mai este capabil să producă insulina sau când organismul nu poate folosi insulina produsă. Insulina este un hormon secretat de pancreas, care se comporta ca o cheie pentru a permite glucozei din alimente să treacă din fluxul de sânge în celulele din organism pentru a produce energie. Toate alimentele din carbohidrati sunt defalcate în glucoză în sânge. Insulina contribuie la glucoza ajunsă in celule.

Imposibilitatea de a produce insulină sau de a o folosi în mod eficient duce la niveluri ridicate de glucoză în sânge (fapt cunoscut sub numele de hiperglicemie). Valori ridicate ale nivelului de glucoză pe termen lung sunt asociate cu daune în organism şi insuficienţă de diferite organe şi ţesuturi.

Există trei tipuri principale de diabet:

Diabet zaharat tip 1 este numit diabet cu debut juvenil. Acesta este de obicei cauzat de o reacţie autoimună, în cazul în care sistemul de apărare al organismului atacă celulele care produc insulina. Motivul pentru care se întâmplă acest lucru nu este pe deplin înţeles. Persoanele cu diabet de tip 1 produc foarte puţin sau deloc insulina. Boala poate afecta persoane de orice vârstă, dar se dezvoltă de obicei la copii sau adulţi tineri. Persoanele cu această formă de diabet au nevoie injectii de insulina zilnic pentru a controla nivelurile de glucoză din sânge. În cazul în care persoanele cu diabet zaharat tip 1 nu au acces la insulină, survine decesul.

Diabetul de tip 2 denumeşte forma non-insulinodependentă de diabet şi reprezintă cel puţin 90 {73a55fc66aadf0b17b02ce703037dd8012784678f95668c65fd31f3e00555a9e} din toate cazurile de diabet. Este caracterizată de rezistenta la insulina si deficienta de insulină, care pot fi prezente în momentul în care diabetul este diagnosticat. Diagnosticul de diabet zaharat de tip 2 poate apărea la orice vârstă. Diabetul de tip 2 poate ramane nedetectat mai mulţi ani şi diagnosticul se face frecvent atunci când o complicatie apare sau se face test de rutină. Acesta este adesea, dar nu întotdeauna, asociat cu excesul de greutate sau obezitate, care în sine pot cauza rezistenţa la insulină şi să conducă la glicemia mare. Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 pot gestiona adesea iniţial starea lor prin exercitiu si dieta. Cu toate acestea, în timp, majoritatea oamenilor vor necesita şi medicamente antidiabetice orale sau insulină.

Ambele forme de diabet sunt grave. Nu există nicio forma de diabet zaharat uşoară.

Diabetul gestational (DG) este o formă de diabet zaharat constând din nivelurile de glucoză din sânge mare în timpul sarcinii. Se dezvoltă în una din 25 sarcini din întreaga lume şi este asociat cu complicaţii pentru atat mama, cat şi copilul. DG, de obicei, dispare dupa sarcina, dar femeile cu DG şi copiii lor sunt la un risc crescut de a dezvolta diabet zaharat tip 2, mai târziu în viaţă. Aproximativ jumătate dintre femeile cu o istorie de GD continua sa dezvolte diabet de tip 2 în termen de cinci până la zece ani după nastere.
Alte tipuri specifice de diabet zaharat există, de asemenea.

Sursa: https://www.idf.org