Prevenirea cancerului: 7 sfaturi pentru a va reduce riscul

Sunteti preocupat de prevenirea cancerului? Actionati prin a va schimba stilul de viata, facand mici modificari, cum ar fi consumul unei alimentatii sanatoase.

Probabil ati auzit rapoarte conflictuale despre prevenirea cancerului. Uneori sfatul specific de prevenire a cancerului recomandat intr-un studiu sau raport de stiri este contradictoriu cu altul.

In multe cazuri, ceea ce este cunoscut despre prevenirea cancerului este in continua evolutie. Cu toate acestea, este bine de stiutca sansele dumneavoastra de a dezvolta cancer sunt afectate de stilul de viata pe care il aveti.

Deci, daca sunteti ingrijorat de prevenirea cancerului, va rugam sa va simtiti convinsi ca unele modificari simple ale stilului de viata pot avea o mare diferenta. Luati in considerare aceste sapte sfaturi de prevenire a cancerului.

1. Nu utilizati tutun

Utilizarea oricarui tip de tutun va pune in pericol. Fumatul a fost asociat cu diferite tipuri de cancer – inclusiv cancerul pulmonar, al gurii, gatului, laringelui, pancreasului, vezicii urinare, colului uterin si rinichiului. Tutunul de mestecat a fost legat de cancerul cavitatii orale si pancreasului. Chiar daca nu utilizati tutun, expunerea la fumul pasiv ar putea creste riscul de aparitie a cancerului pulmonar.
Evitarea tutunului – sau decizia de a opri utilizarea acestuia – este una dintre cele mai importante decizii de sanatate pe care le puteti face. Este, de asemenea, o parte importanta a prevenirii cancerului. Daca aveti nevoie de ajutor pentru a renunta la tutun, adresati-va medicului dumneavoastra pentru a va vorbidespre produsele pentru fumat si alte strategii de renuntare.

2. Mancati o dieta sanatoasa

Desi alegerea alimentelor sanatoase nu poate garanta prevenirea cancerului, ar putea contribui la reducerea riscului. Luati in considerare aceste linii directoare:

  • Mancati o multime de fructe si legume. Bazati-va pe fructe, legume si alte alimente din surse de plante – cum ar fi cerealele integrale si fasolea.
  • Evitati obezitatea. Mananca mai usor si mai sarace, alegand mai putine alimente cu continut ridicat de calorii, inclusiv zaharuri rafinate si grasimi din surse animale.
  • Daca alegeti sa beti alcool, faceti acest lucru numai cu moderare. Riscul de diferite tipuri de cancer – inclusiv cancerul de san, colon, plaman, rinichi si ficat – creste cu cantitatea de alcool pe care o bei si durata de timp in care ati baut in mod regulat.
  • Limitati carnea procesata. Un raport al Agentiei Internationale pentru Cercetare a Cancerului, agentia pentru cancer a Organizatiei Mondiale a Sanatatii, a concluzionat ca consumul unor cantitati mari de carne prelucrata poate creste usor riscul anumitor tipuri de cancer.

In plus, femeile care consuma o dieta mediteraneana suplimentata cu ulei de masline extra virgin si nuci amestecate ar putea avea un risc redus de cancer mamar. Dieta mediteraneana se concentreaza in principal pe alimentele pe baza de plante, cum ar fi fructele si legumele, cerealele integrale, legumele si fructele cu coaja lemnoasa. Oamenii care urmeaza dieta mediteraneana aleg grasimi sanatoase, cum ar fi uleiul de masline, peste unt si peste in loc de carne rosie.

3. Mentineti o greutate sanatoasa si fiti fizic activi

Mentinerea unei greutati sanatoase poate reduce riscul diferitelor tipuri de cancer, inclusiv cancerul de san, prostata, plaman, colon si rinichi.

Activitatea fizica conteaza, de asemenea. Pe langa faptul ca va ajuta sa va controlati greutatea, activitatea fizica pe cont propriu ar putea reduce riscul de cancer mamar si cancer de colon.

Adultii care participa la orice activitate fizica obtin anumite beneficii pentru sanatate. Dar pentru beneficii substantiale pentru sanatate, incercati sa obtineti cel putin 150 de minute pe saptamana de activitate aeroba moderata sau 75 de minute pe saptamana de activitate fizica aeroba viguroasa. Puteti face, de asemenea, o combinatie de activitate moderata si viguroasa. Ca obiectiv general, includeti cel putin 30 de minute de activitate fizica in rutina zilnica – si daca puteti face mai mult, chiar mai bine.

4. Protejati-va de soare

Cancerul de piele este unul dintre cele mai comune tipuri de cancer – si unul dintre cele mai prevenite. Incercati aceste sfaturi:

  • Evitati soarele de la amiaza. Nu stati la soare intre orele 10:00 si 4:00, cand razele soarelui sunt mai puternice.
  • Ramaneti la umbra. Cand sunteti in aer liber, ramaneti la umbra cat mai mult posibil. Ochelari de soare si o palarie de mare amploare ajuta, de asemenea.
  • Acoperiti zonele expuse. Purtati imbracaminte impletita, imbracaminte care acopera cat mai mult din piele. Alegeti culori stralucitoare sau intunecate, care reflecta mai multe radiatii ultraviolete decat pastelurile sau bumbacul albite.
  • Nu aruncati pe protectia solara. Utilizati cantitati generoase de protectie solara atunci cand va aflati in aer liber si recaptati de multe ori.
  • Evitati paturile de bronzare si luminile solare. Acestea sunt la fel de daunatoare ca lumina naturala a soarelui.

5. Imunizati-va

Prevenirea cancerului include protectia impotriva anumitor infectii virale. Discutati cu medicul dumneavoastra despre imunizarea impotriva:

  • Hepatita B. Hepatita B poate creste riscul de a dezvolta cancer la ficat. Vaccinul impotriva hepatitei B este recomandat pentru anumiti adulti cu risc ridicat – cum ar fi adultii care sunt activi sexual, dar nu intr-o relatie reciproc monogama, persoanele cu infectii cu transmitere sexuala, utilizatorii de droguri intravenoase, barbatii care au relatii sexuale cu barbatii si sanatatea sau publicul lucratorii in domeniul securitatii care ar putea fi expusi la sange infectat sau fluide ale corpului.
  • Papilomavirus uman (HPV). HPV este un virus cu transmitere sexuala care poate duce la cancere genitale si alte tipuri de cancer, precum si cancer de celule scuamoase ale capului si gatului. Vaccinul HPV este recomandat fetelor si baietilor cu varsta cuprinsa intre 11 si 12 ani. Este disponibil atat pentru barbati, cat si pentru femei, cu virsta de 26 de ani sau mai mici, care nu aveau vaccinul ca adolescenti.

6. Evitati comportamentele riscante

O alta tactica eficienta de prevenire a cancerului este de a evita comportamente riscante care pot duce la infectii si care, la randul lor, ar putea creste riscul de cancer. De exemplu:

  • Practica sexului sigur. Limitati numarul de parteneri sexuali si folositi prezervativ cand faceti sex. Cu cat aveti mai multi parteneri sexuali pe parcursul vietii, cu atat este mai probabil sa contractati o infectie cu transmitere sexuala – cum ar fi HIV sau HPV. Persoanele care au HIV sau SIDA au un risc mai mare de cancer al anusului, ficatului si plamanilor. HPV este cel mai adesea asociat cu cancerul de col uterin, dar poate creste si riscul de cancer al anusului, penisului, gatului, vulvei si vaginului.
  • Nu impartiti ace. Distribuirea acelor cu un utilizator infectat de droguri poate duce la HIV, precum si hepatita B si hepatita C – care pot creste riscul de cancer la ficat. Daca sunteti ingrijorat de abuzul de droguri sau dependenta, solicitati ajutor profesional.

7. Obtineti ingrijire medicala periodica

Examinarile si examinarile periodice pentru diferite tipuri de cancere – cum ar fi cancerul pielii, colonului, colului uterin si a sanului – va pot creste sansele de a descoperi cancerul devreme, cand tratamentul este cel mai probabil sa aiba succes. Adresati-va medicului pentru cel mai bun program de screening pentru cancer pentru tine.

Sursa:www.mayoclinic.org