Viata cu diabetul: complicatiile oculare

Probabil ati auzit ca diabetul poate cauza probleme oculare care duc la oribire. Persoanele cu diabet au un risc crescut de orbire, in comparatie cu cele care nu au diabet. Insa, cei mai multi diabetici dezvolta doar afectiuni oculare minore.

Ochiul, vazut dinauntru

Pentru a înţelege ce se întâmplă în tulburările oculare, trebuie sa intelegem cum funcţionează ochiul. Ochiul este ca o minge acoperita cu o membrană exterioară dura. Acoperirea în faţa este clară şi curba. Această zonă este corneea, care concentrează lumina în timp ce protejeaza ochiul.

După ce lumina trece prin cornee, trece printr-un spaţiu numit camera anterioara (care este umplut cu un lichid protector denumit umarea apoasa), prin pupila (care este o gaură în iris, partea colorata a ochiului), şi apoi printr-o lentila. În cele din urmă, lumina trece printr-o alta camera umpluta cu lichid (vitros) şi ajunge pe portiunea din spate a ochiului, retina.

Retina inregistreaza imaginile proiectate pe ea si le transforma in impulsuri electrice, pe care le poate primi si decodifica creierul.
O portiune din retina este specializata in vederea detaliilor – aceasta se numeste macula. Vasele de sange din retina si din spatele ei hranesc macula.

Glaucomul

Persoanele cu diabet zaharat sunt cu 40 {73a55fc66aadf0b17b02ce703037dd8012784678f95668c65fd31f3e00555a9e} mai multe şanse de a suferi de glaucom decat persoanele fara diabet. Cu cat perioada diabetica este mai mare, glaucomul devine mai frecvent. Riscul creşte, de asemenea, cu vârsta.

Glaucomul apare atunci când presiunea se acumulează în ochi. În majoritatea cazurilor, presiunea cauzeaza drenarea prea inceata a umorii apoase, astfel că se acumulează în camera anterioară. Presiunea lezeaza vasele de sange care transporta sangele la retina si nervul optic. Vederea este treptat pierduta deoarece retina şi nervul optic sunt deteriorate.
Există mai multe tratamente pentru glaucom. Unii folosesc medicamente pentru a reduce presiunea în ochi, în timp ce altele implica interventii chirurgicale.

Cataracta

Mulţi oameni fără diabet fac cataracta, dar persoanele cu diabet zaharat sunt mai susceptibile de a dezvolta aceasta afectiune ochi cu 60 {73a55fc66aadf0b17b02ce703037dd8012784678f95668c65fd31f3e00555a9e}. Persoanele cu diabet, de asemenea, au tendinţa de a obţine cataracta la o vârstă mai tânără şi cu un progres mai rapid. In cataracta, lentila oculara – cristalinul – se oapcifiaza, blocand lumina.

In cazul cataractelor care afecteaza foarte mult vederea, de obicei, cristalinul se elimina, pacientii suferind astfel un transplant. La persoanele cu diabet zaharat, retinopatia poate înrăutăţi progresul postoperator, şi glaucom poate începe să se dezvolte.

Retinopatia

Retinopatia diabetica este un termen general pentru toate tulburările retinei cauzate de diabet. Există două tipuri majore de retinopatie: nonproliferative si proliferativa.

In retinopatia nonproliferativa, cea mai comuna forma de retinopatie, capilare partea din spate a ochiului se aduna şi forma pungi.

Cum se trateaza?

Uriaşe progrese au fost făcute în tratamentul retinopatiei diabetice. Tratamente, cum ar fi fotocoagularea, fotocoagulare focala si vitrectomiaprevin orbirea în majoritatea oamenilor. Cu cat retinopatia este mai devreme diagnosticata, cu atât mai probabil aceste tratamente vor fi de succes. Cele mai bune rezultate apar atunci cand vederea este încă normală.

Sunt predispus la retinopatie?

Mai mulţi factori influenteaza dezvoltarea retinopatie:

  • controlul glicemiei
  • nivelul tensiunii arteriale
  • cât timp aţi avut diabet
  • Genele

Cu cât aveți mai mult diabet, cu atât este mai probabil să aveți retinopatie. Aproape toți cei cu diabet zaharat tip 1 vor avea în cele din urmă retinopatie neproliferativă. Și cei mai mulți oameni cu diabet zaharat de tip 2 o vor primi, de asemenea. Dar retinopatia care distruge viziunea, retinopatia proliferativă este mult mai puțin comună.
Persoanele care își mențin nivelul de zahăr din sânge mai aproape de normal sunt mai puțin susceptibile de a avea retinopatie sau de a avea forme mai blânde.

Retina dvs. poate fi grav afectată înainte de a observa orice modificare a vederii. Majoritatea persoanelor cu retinopatie neproliferativă nu au simptome. Chiar și cu retinopatie proliferativă, forma mai periculoasă, oamenii nu au simptome până nu este prea târziu pentru a le trata. Din acest motiv, ar trebui să aveți ochii dvs. examinați în mod regulat de un specialist în ochi.

Sursa: https://www.diabetes.org