10 simptome ale cancerului pe care femeile nu ar trebui sa le ignore

Organele femeilor se schimba intotdeauna. Uneori, schimbarile care par normale ar putea fi semne de cancer, totusi.
Cheia este de a acorda atentie corpului dvs., astfel incat sa puteti observa cand ceva este diferit, spune dr. Robyn Andersen, de la Centrul de Cercetare a Cancerului „Fred Hutchinson” din Seattle. Simptomele noi indica faptul ca ceva sa schimbat in corpul tau si vrei sa stii ce inseamna asta.
Deci, ce ar trebui sa urmariti?

1. Modificari ale sanilor

Cei mai multi noduli localizati la san nu sunt cancer, dar medicul trebuie sa ii verifice intotdeauna. Informati-i si despre aceste schimbari:

  • Indepartarea sau inteparea pielii
  • Mamelele care se intorc spre interior
  • Evacuarea mameloanelor
  • Roseata sau scalarea mamelonului

Pentru a cauta cauza simptomelor, medicul dumneavoastra va face un examen fizic si va va pune intrebari despre istoricul medical. De asemenea, puteti avea teste ca o mamografie sau o biopsie, atunci cand medicii elimina o bucata de tesut mic pentru testare.

2. Balonarea

“Femeile sunt balonate natural”, spune Marleen Meyers, MD, medic oncolog la Centrul Medical NYU Langone. “Este in regula sa asteptati o saptamana sau doua pentru a vedea daca aceasta va disparea.”
Daca simptomele nu se imbunatatesc cu timpul sau daca acestea se intampla cu pierderea in greutate sau sangerarea, consultati un medic. Balonarea constanta ar putea fi un semn de cancer, inclusiv de san, colon, gastrointestinal, ovarian, pancreatic sau uterin. In functie de alte simptome, veti fi supusi testelor care ar putea include un examen pelvian, precum si teste de sange, o mamografie, o colonoscopie, o scanare CT sau cu ultrasunete, pentru a cauta cauza problemei.

3. Sangerari intre menstruatii

Daca inca mai aveti menstruatie, spuneti-i medicului daca observati sangerari intre ele. Sangerarile care nu fac parte din ciclul lunar obisnuit pot avea mai multe cauze, dar medicul dumneavoastra va dori sa excluda cancerul endometrial (cancer al mucoasei uterului). Sangerarea dupa menopauza nu este niciodata normala si ar trebui verificata imediat.

4. Modificari ale pielii

O schimbare a marimii, formei sau culorii unei alunite, precum si dezvoltarea de pete noi sunt semne comune ale cancerului de piele. Consultati-va medicul pentru un examen amanuntit si poate o biopsie.

5. Sange in scaun

Discutati cu medicul dumneavoastra daca observati sange in scaun, mai ales daca sangerarea dureaza mai mult de o zi sau doua, spune Meyers.
Aparitia sangelui poate fi insotita este adesea de hemoroizi, dar poate fi, de asemenea, un simptom al cancerului de colon.

6. Modificari ale ganglionilor limfatice

Ganglionii limfatici sunt mici glande in forma de fasole in jurul corpului. Cele mai multe schimbari in cazul lor provin din infectii comune. Dar unele tipuri de cancer, inclusiv leucemia si limfomul, pot provoca, de asemenea, ganglionii limfatici sa se umfle.
Este o idee buna sa va vedeti medicul daca aveti umflaturi oriunde in corp, care dureaza o luna sau mai mult, spune Meyers.

7. Probleme la inghitire

Problemele ocazionale de inghitire nu trebuie sa va ingrijoreze. Dar cand se intampla adesea, mai ales cu varsaturi sau pierdere in greutate, medicul dumneavoastra ar putea dori sa va verifice pentru gat sau cancer de stomac.

El va va examina simptomele printr-o endoscopie (un tub luminat), o scanare CT a gatului, pieptului si abdomenului sau a radiografiei cu bariu.

8. Pierderea in greutate fara a incerca

Majoritatea femeilor care doresc ca kilogramele in plus sa se distruga in mod magic. Dar pierderea a 10 kg sau mai mult fara o schimbare in dieta sau obiceiurile de exercitiu ar putea semnala o problema.
Cele mai multe pierderi neintentionate de greutate nu sunt cancerul, spune Meyers. “Este adesea cauzata de stres sau tiroida, dar poate fi un semn al cancerului pancreatic”, spune ea. Sunt posibile si alte tipuri de cancer cum ar fi cancerele de colon, stomac si plamani.
Medicul dvs. poate solicita o multime de teste pentru a cauta o problema, inclusiv teste de sange si teste de imagistica, cum ar fi PET sau scanarea CT.

9. Oboseala

Multe femei sunt obosite, deoarece duc viata agitata. Dar oboseala extrema care nu va disparea nu este normala. Discutati cu medicul dumneavoastra daca oboseala dumneavoastra nu se imbunatateste niciodata sau daca aveti alte simptome, cum ar fi sangele din scaun. Medicul va va solicita istoricul medical complet si va va oferi teste de sange.

10. Tusea

Cele mai multe forme de tuse dispar singure in 3 pana la 4 saptamani. Nu ignora una care dureaza mai mult decat atat, mai ales daca fumezi sau nu respiri normal. Daca tusesti cu sange, mergi la medic. Tusea este cel mai frecvent simptom al cancerului pulmonar.

Sursa: www.webmd.com