Disfunkcija štitnjače i tinitus

Štitnjača je jedna od najvećih endokrinih žlijezda u tijelu. Nalazi se u vratu ispod usta. Štitnjača određuje koliko brzo tijelo gori energiju, čini proteine i koliko je osjetljivo tijelo na druge hormone. Poremećaj štitnjače vodi do brojnih problema uključujući smanjenu razinu energije, povećanu osjetljivost na bol, debljanje, depresiju i tinitus. Tinnitus je vrlo uobičajen učinak disfunkcije štitnjače.

Čujemo od mnogih ljudi s tinitusom koji pate od disfunkcije štitnjače. Tinnitus će obično smanjiti ili riješiti kada se riješi temeljni problem.

Štitnjača kontrolira metabolizam proizvodnjom hormona štitnjače, uglavnom tiroksina (T4) i trijodotironina (T3). Ovi hormoni reguliraju brzinu metabolizma i utječu na brzinu rasta i funkcije mnogih drugih sustava u tijelu. Štitnjače također proizvode hormon kalcitonin, koji igra ulogu u apsorpciji kalcija.

Proizvodnja T3 i T4 regulira hormon koji stimulira štitnjaču (TSH) proizvedenu u hipofizu. Danas je najčešća metoda određivanja disfunkcije štitnjače mjerenje TSH.

Jod je bitna komponenta i T3 i T4. T3 sadrži tri jodne molekule dok T4 sadrži četiri molekule. Velika većina hormona štitnjače proizvedena u štitnjači je tiroksin (T4) koji je najmanje aktivan od dva. Do 80% T4 se pretvara u jetru kako bi se proizveo T3, koji je deset puta aktivniji.

Dva najčešća problema u disfunkciji štitnjače su hormonska pretjerana proizvodnja (hipertireoza) i nedostatak hormona (hipotireoza).

Hipertireoza je rijetka, što utječe na oko 1% populacije. To rezultira ubrzavanjem metaboličkih procesa. Simptomi uključuju nervozu, razdražljivost, gubitak težine, trzajne ruke, panični poremećaj, srce i tinitus. Najčešći uzrok hipertireoze je Gravesova bolest, autoimuni odgovor koji pre-stimulira štitnjaču. Tinitus uzrokovan hipertireozom obično je povezan s otkucajima srca i pulsiran je u prirodi.

Hipotireoza je mnogo češća i može biti nedovoljno dijagnosticirana kod osoba s manje od teških simptoma. Hipotireoza pogađa 1,4% do 2,0% žena i 0,1% do 0,2% muškaraca. Prevalencija se značajno povećava s godinama, što utječe na 5% do 10% žena starijih od 50 godina i 1,25% muškaraca starijih od 60 godina. Tipični simptomi su u skladu s opadajućim metaboličkim funkcijama i kreću se od neodređenih pritužbi umora na otvorene kliničke simptome, uključujući promjene u razmišljanju i pamćenje, letargija, debljanje, hladno netrpeljivost, konstipacija i gušav povećanje štitne žlijezde.

Ostali uvjeti kao što su oštećenje sluha i zujanje u ušima, osobito kod starijih osoba. Najčešći uzrok hipotireoze je Hashimotov tiroiditis, upalno stanje koje napada štitnjaču. Uz hipotireozu tinitus je općenito prisutan kao kontinuirani zvuk.

Izvor:www.tinnitusformula.com

KONTAKT Stranica | UVJETI I ODREDBE | Popunite vaš OSVRT

Slike treba uzeti u obzir samo demonstrativno

PROTECTIA CONSUMATORILOR ANPC

Ova internet stranica koriste kolacice za pružanje boljeg korisnickog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolacica mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem internetskom pregledniku. Više o kolacicima možete procitati ovdje. Nastavkom pregleda ova internet stranica smatra se da ste suglasni sa uporabom kolacica.


Odricanje od odgovornosti

Ovo odricanje države nema posebnih rezultata i svaka osoba je pojesti! Informacije sadržane na ovim stranicama ne namjerava tumačiti kao obećanje ili jamstvo. Tvrtka djeluje ove web stranice će biti odgovoran za bilo kakve direktne, indirektne, kaznene, slučajne, posebne posljedični gubitak ili oštećenja proizašlih iz ili povezane s uporabom ili zlouporabom svojih proizvoda.

© Osnovne informacije o prirodne dijeta za tinitusa