Monitorizarea zahărului din sânge: când să verificați și de ce

Spre deosebire de alte boli care se bazează în principal pe tratamentul medical profesionist, diabetul necesită participarea activă de către persoana afectata. Monitoriyarea periodica a nivelului de zahar din sange si analiza rezultatelor este considerat de mulţi a fi o parte esenţială a ecuației de tratament.

Atunci când cineva este mai întâi diagnosticat cu diabet, primeste, de obicei, un glucometru şi i se explica cum şi când să îl utilizeze, precum şi ce valori sunt considerate in limite fiziologice. Cu toate acestea, sfaturile pe care le primeste o persoana cu diabet despte cum si cand sa monitoriyeye glicemia ar trebui sa varieze in functie de tipul de diabet si starea generala de sanatate. Acesta poate, de asemenea, depinde de felul glucometrului folosit. Cel puţin trei organizaţii majore de sănătate au publicat recomandari uşor diferite în ceea ce priveşte scopurile pentru nivelul zaharului din sange.

Există unele practici atunci când vine vorba de monitorizarea practicilor de zahăr din sânge. De exemplu, cei mai mulţi oameni să ia o lectură post înainte de micul dejun în fiecare dimineaţă. Unii oameni, de asemenea, monitoriza înainte de prânz, cină, şi înainte de culcare; unele monitor dupa fiecare masa; şi unele monitor atat inainte cat si dupa toate mesele. Cu toate acestea, atunci când monitorizarea după masă, unii oameni fac două ore după prima muscatura de la masă, în timp ce altele prefera pentru a verifica o oră după începerea unei mese.

Pentru a sorta whys şi atunci când de monitorizare, trei experţi de diabet se cântăresc cu opiniile lor. În timp ce ei nu sunt de acord pe toate detaliile, sunt de acord asupra unui singur lucru: controlul periodic este critic în diabet zaharat de îngrijire.

De ce trebuie monitorizata glicemia?

Monitorizare este parte integrantă a managementui diabetului, deoarece poti superviza stadiul bolii. Indiferent de modul în care gestionaţi dumneavoastră afectiunea — prin dietă şi exerciţiu fizic, singur sau combinat cu medicamente orale sau insulina — rmonitorizarea regulata a nivelului de zahar de sange oferă feedback imediat cu privire la eficienta tratamentului.

“Verificarea glicemiei vă oferă libertatea de a face alegeri fără griji, încrederea de a învăţa din proprile actiuni şi motivaţia de a starui in pastrarea sanatatii,” spune Linda Dale, asistenta medicala – specialist în diabet ambulatoriu in cadrul programului de educaţie la Universitatea din Michigan. “Monitorizarea spune că ceea ce faci este sau nu potrivit şi serveşte ca motivaţie pentru a ţine pasul cu modificari care au menirea de a tine sub control boala.”

Cel mai important lucru este să ştii cum sa intrepretezi valorile şi sa iei măsurile necesare. De exemplu, dacă luaţi insulină şi glicemia este mare, este posibil sa aveti nevoie de mai multa insulina cu acţiune rapidă, pentru a aduce nivelul la valori normale. Dacă reuşeşti sa stapaniti diabetul de tip 2 cu dieta şi exerciţiu fizic, s-ar putea sa va ajute chiar si o plimbare in jurul blocului.

Persoanele care utilizeaza insulina si anumite medicamente orale antidiabetice sunt, de asemenea, la riscul de a dezvolta hipoglicemie, care trebuie să fie tratata cu promptitudine atunci când survine. Monitorizarea regulată poate sa va permita sa tratati precoce şi orice simptome de hipoglicemie.

În timp, inregistrarile monitorizarii glicemiei pot fi analizate pentru modele de actiune, care poate sugera că este nevoie de o schimbare în regim de tratament.

“Monitorizarea este indeosebi folositoae pentru ca arata efectul pozitiv al exercitiilor,” spune Dale. “Daca valorile tale sunt in mod regulat in jurul valorii de 140 mg/dl, dar incepi sa faci o plimbare in fiecare zi, valorile pot incepe sa arate 120 mg/dl. Cu siguranta sta iti va mari motivatia.”

Verificarea glicemiei inainte de masa

Monitorizarea inainte de masa iti ofera date despre nivelul de baza al zaharului dein sange inainte de a consuma orice fel de alimente. Unii specialisti denumesc aceste test – verificari preprandiale.

“Est cel mai bun moment pentru verificarea glicemiei, astfel ca vei stii care este nivelul zaharului din sange inainte de a manca.” spune dr. Ananda Basu, profesor la Clinica Mayo, Minnesota. “Odata ce mananci, nivelul zaharului va creste, dar, in mod normal, revine la valoarea de baza pana la urmatoarea masa.”

Verificarea glicemiei dupa de masa

Dr. Ganda este de acord ca monitorizarea inainte de masa este foarte importanta in managementul diabetului, dar spune ca, in unele cazuri, verificarea dupa masa este necesara.

De exemplu, verificarile dupa masa sunt benefice atunci când o persoană are glicemia preprandiala normala, dar nivelul său de HbA1c este mare. Verificarile dupa masa sau postprandiale sunt, de asemenea, importante pentru a stabili efectul pastilelor cu actiune rapida, care sunt luate înainte de mese. Se pot obtine, de asemenea, informatii despre cât de mult se ridică nivelul de zahăr din sânge unei persoane ca răspuns la anumite mancaruri sau cantitati de alimente.

“Diabetul este o boală individualizata, astfel că răspunsurile la alimente variază de la persoană la persoană,” spune dr. Ganda. “Excepţia cazului în care oamenii monitoriza după o masă, ceilalti pacienti nu vor înţelege relaţia dintre alimentaţie şi nivelul de zahăr din sânge. Cu toate acestea, testele postprandiale nu sunt foarte utile dacă nu aveţi verificari preprandiale pentru a le compara.”

Este foarte important ca in timpul nasterii sa se efectueze aceste verificari ale glicemiei postprandiale. “Este singura perioada in care stim cu siguranta ca nivelul glicemiei are influenta asupra starii generale.” spune dr. Basu. “Atat pentru mama, cat si pentru fat, este important ca gravida sa tina sub control nivelul zaharului din sange postprandial.” Valorile normale ale glicemiei pentru femeile gravide sunt mai mici decat pentru adulti, in general.

Unele persoane cu diabet zaharat isi verifica glicemia la o oră după începerea mesei. Cu toate acestea, experţii spun că nu o idee bună şi că nu există nici date clinice, revizuite pentru a sprijini monitorizarea la o oră.

“Considerand fiyiologia normala, nivelul de zahar din sange creste dupa masa”, spune dr. Ganda. “Pentru o persoana care nu are diabet, aceste valori se mentin crescute pana la 45-60 min. In cazul diabetului, valorile ridicate se mentin pana la doua ore. Asadar, nu are relevanta verificarea glicemiei la o ora dupa masa. Toate persoanele sunt diferite.”

Inca nu se poate spuen cu siguranta care ar trebui sa fie nivelul zaharului din sange la doua ore dupa masa. Unii specialisti spun ca este indicat sa se inregistreze sub valoarea 140 mg/dl. Asociatia Americana pentru Diabet sugereaza ca valoarea posprandiala trebuie sa se mentina sub valoarea de 180 mg/dl.

Sursa: https://www.diabetesselfmanagement.com