Što je rak?

Rak je nekontrolirani rast abnormalnih stanica bilo gdje u tijelu. Ove abnormalne stanice nazivaju se stanice raka, maligne stanice ili tumorske stanice. Ove stanice mogu prodrijeti u normalna tkiva tijela. Mnogi tumori i abnormalne stanice koje tvore tumorsko tkivo nadalje se identificiraju nazivom tkiva koje nastaju abnormalne stanice (na primjer, rak dojke, rak pluća, rak debelog crijeva). Rak nije ograničen na ljude; životinje i drugi životi mogu dobiti rak.

Isto tako, kada takve oštećene ili nepravilne stanice ne umru i postanu stanice raka i pokazuju nekontroliranu podjelu i rast – razvijaju se mase stanica raka. Često se stanice raka mogu otrgnuti od ove originalne mase stanica, putujući kroz krv i limfne sustave, te ulaze u druge organe gdje mogu ponovno ponoviti nekontrolirani ciklus rasta.

Ovaj proces stanice raka koji napušta područje i raste u drugom području tijela nazvan je metastazni širenje ili metastaza. Na primjer, ako se stanice raka dojki raširi na kost, to znači da pojedinac ima metastatski rak dojke na kost. To nije isto što i “rak kostiju”, što znači da je rak započeo u kosti.

Tri najčešća uzroka raka kod muškaraca, žena i djece u SAD-u su sljedeći:

  • Muškarci: Prostata, pluća i kolorektalni
  • Žene: Dojke, pluća i kolorektalni
  • Djeca: leukemija, tumori mozga i limfom

Na učestalost raka i tipova raka utječu mnogi čimbenici kao što su dob, spol, rasa, lokalni faktori okoline, dijeta i genetika. Posljedično, učestalost raka i vrsta raka ovisi o ovim varijabilnim čimbenicima. Na primjer, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pruža sljedeće opće informacije o raku širom svijeta:

  • Rak je vodeći uzrok smrti širom svijeta. Obrađivalo se 8,2 milijuna smrti (oko 22% svih smrti koje nisu povezane s zaraznim bolestima, najnoviji podaci WHO-a).
  • Rak pluća, želuca, jetre, debelog crijeva i raka dojke uzrokuju najviše smrti od raka svake godine.
  • Smrtnost od raka širom svijeta projicirana je na nastavak rasta, s oko 13,1 milijuna smrti u 2030 (oko 70% povećanje).

Različita područja svijeta mogu imati rakove koji su ili više ili manje dominantni od onih koji se nalaze u SAD-u. Jedan primjer je da se rak želuca često nalazi u Japanu, a rijetko se nalazi u SAD-u. To obično predstavlja kombinaciju ekoloških i genetičkih čimbenici.

Što su čimbenici rizika i uzroci raka?

Sve što može uzrokovati da se normalna stanica tijela razviju abnormalno potencijalno može uzrokovati rak. Mnoge stvari mogu uzrokovati abnormalnosti stanica i povezane su s razvojem raka. Neki uzroci raka ostaju nepoznati, dok drugi rakovi imaju ekološke ili životne razloge ili se mogu razviti iz više od jednog poznatog uzroka.

Neki svibanj biti razvojno pod utjecajem osobe genetske makeup. Mnogi pacijenti razvijaju rak zbog kombinacije ovih čimbenika. Iako je često teško ili nemoguće utvrditi pokretačke događaje koji uzrokuju razvoj raka u određenoj osobi, istraživanje je omogućilo kliničarima niz mogućih uzroka koji su sami ili u dogovoru s drugim uzrocima, vjerojatno kandidati za iniciranje raka.

Izvor:www.medicinenet.com

KONTAKT Stranica | UVJETI I ODREDBE | Popunite vaš OSVRT

Slike treba uzeti u obzir samo demonstrativno

PROTECTIA CONSUMATORILOR ANPC

Ova internet stranica koriste kolacice za pružanje boljeg korisnickog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolacica mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem internetskom pregledniku. Više o kolacicima možete procitati ovdje. Nastavkom pregleda ova internet stranica smatra se da ste suglasni sa uporabom kolacica.


Odricanje od odgovornosti

Ovo odricanje države nema posebnih rezultata i svaka osoba je pojesti! Informacije sadržane na ovim stranicama ne namjerava tumačiti kao obećanje ili jamstvo. Tvrtka djeluje ove web stranice će biti odgovoran za bilo kakve direktne, indirektne, kaznene, slučajne, posebne posljedični gubitak ili oštećenja proizašlih iz ili povezane s uporabom ili zlouporabom svojih proizvoda.

© Osnovne informacije o prirodne dijeta za raku